Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "Het zou mooi zijn als de overheid een serieuze investering doet om een duurzaam en klimaatneutrale school te bouwen, en extra te investeren boven de normbudgetten om een toekomstbestendig voorbeeldgebouw te realiseren. Ik ben echter bang dat deze ambities vooral met de mond worden beleden en er in de praktijk maximaal aan bouwbesluit en normen voldaan zal worden."
  • "De nood is groot (scholen hebben sterk verouderde gebouwen), er zijn te weinig middelen en te lange wachttijden voor het bekomen van subsidies."
  • "Onze gebouwen dateren uit de jaren 60 en zijn dringend aan vernieuwing toe. De gebouwen zijn in zeer slechte staat, zonder al te veel isolatie en met beperkte middelen voor onze kinderen."
  • "We zijn al 3 jaar bezig met het aanpakken van de ventilatieproblematiek, maar de gemeente heeft het onderhoud aan de school jarenlang stilgelegd. De CO2-metingen zijn schrikbarend hoog! Kinderen en leerkrachten hebben hoofdpijn en in de zomer vallen er zelfs kinderen flauw!"  
  • "Het schoolgebouw is in slechte staat, maar de investeringsplannen van de gemeente worden belemmerd omwille van de krimpsituatie. Anderzijds stijgt het leerlingenaantal en is er te weinig ruimte."
  • "Al 37 jaar zitten we in semi-permanente paviljoenen. We ervaren met ondraaglijke temperaturen in de zomer en razendsnelle afkoeling in de winter. Luchtverversing kan enkel door ramen en deuren open te zetten. Verder ook condensvorming aan de ramen en vochtinsijpeling door de buitenmuren en het dak bij regenweer."